Om Sveriges alliansfrihet

Veckans program av Försvarsradion handlar om Sveriges alliansfrihet. Går det i dag ens hävda att Sverige är alliansfritt? Svar på den frågan och diskussioner om ett svenskt Nato-medlemskap får ni höra i veckans program. Vi försöker även sammankoppla debatten om alliansfriheten till Sveriges militära insatser i Afghanisatan och Libyen.

Extern mediaspelare

/Erik

Aftonbladets ledarblogg SvD Rolf Gustavsson

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om Sveriges alliansfrihet

 1. brezjnev skriver:

  Jag blir inte riktigt klok på politiker som säger ”det finns inget nämnvärt militärt hot mot Sverige” . Det är en vinklad analys som bevisar min tes om att många politiker i Sverige tror att USA:s president heter Bill Clinton och Rysslands heter Boris Jeltsin. I slutet a 1990-talet tog Sverige ”strategisk timeout” och konstaterade att om Ryssland skulle rusta upp och gå i odemokratisk riktning skulle en ”återtagning av förlorad försvarsförmåga ske”. Sveriges ”strategisk timeout” har blivit permanent ”fältkoma” och försvarsförmågan fick sig ett litet uppsving i och med Georgien-kriget 2008, dock från en mycket låg nivå efter regementsslakten i FB2000 och Fb2004. Men sen är det ”business as usual” där NATO ses som en frälsare i skinande rustning.

  För bövelen, hur ska en långsiktig och förnuftig försvarspolitik kunna byggas om politiker hela tiden säger ”i nuläget finns inget militärt hot mot Sverige”. Den frasen har körts nu i femton år. Trots att Ryssland kör en massiv upprustning för sina olje- och gas-pengar sen Putin kom till makten år 2000.

  Jag hoppas att svenska politiker börjar åtminstone fundera på följande frågor:

  Vem/vilka kommer efter Putin och styr Ryssland 2020-2030?
  (Följdfråga 1: hur stort inflytande har Aleksander Dugin och förespråkare för eurasianismen??
  Följdfråga 2: hur stort inflytande har gänget till GRU-överste Kvatjkov, översten som greps för förberedelse till kupp mot Moskva i december 2010??)

  Hur ser svenska politiker på den ryska upprustningens slutmål 2020 då 120+ brigader kommer att vara organiserade och utrustade med moderna grejer??

  Hur ser svenska politiker på det faktum att mobila avfyrningsramper för robotsystemet Iskander, som sedan november 2010 finns i Sverige närområde, och som kan nå både F21, F17, robotbasen Vidsel och Jokkmokksbasen??

  Hur ser svenska politiker på den stora utbyggnaden av Ryska Federationens marina kapacitet i form av stora landstigningsfartyg (både Ivan Gren och Mistral), korvetter för innanhav typ Östersjön samt ubåtar i samma klass typ Gotland(och sannolikt med AIP-framdrivning)??

  Och vad händer om Sverige vill gå med i NATO, säg 2017, och Ryssland säger nej??

  Sverige behöver ett trovärdigt försvar för att kunna vinna tid för att våra vänner ska kunna hjälpa oss, dagens operettförsvar klarar inte av att återta t.ex. vattenkraftverk i MILO ÖN som besatts av ryska VDV-regementen en kall januarimånad 20xx. VDV-regementen som numera har tillgång till luftlandsättningsbara lätta amfibiska stridsvagnar, artilleri, luftvärnsfordon och TOLO förutom sina stridsfordon typ BMD-4. Samtidigt besätts gamla nedlagda flygvapenbaser i MIL ÖN och ryskt flyg och luftvärn frambaseras. Allt i ett subarktiskt område med låg befolkningstäthet, vilka vill dö för Norrland??? Framförallt vilka förband kan slåss i subarktisk terräng??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s